Stress – hvorfor sker det?


Warning: Declaration of C_DataMapper_Driver_Base::define($object_name, $context = false) should be compatible with C_Component::define($context = false) in /var/www/simonsfirma.dk/gb2200/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/datamapper/class.datamapper_driver_base.php on line 0

Warning: Declaration of C_DataMapper_Driver_Base::initialize($object_name) should be compatible with C_Component::initialize() in /var/www/simonsfirma.dk/gb2200/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/datamapper/class.datamapper_driver_base.php on line 0

Warning: Declaration of C_Displayed_Gallery_Mapper::define($context = false) should be compatible with C_CustomPost_DataMapper_Driver::define($object_name, $context = false) in /var/www/simonsfirma.dk/gb2200/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/class.displayed_gallery_mapper.php on line 3

Warning: Declaration of C_Displayed_Gallery_Mapper::initialize() should be compatible with C_CustomPost_DataMapper_Driver::initialize($object_name) in /var/www/simonsfirma.dk/gb2200/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_gallery_display/class.displayed_gallery_mapper.php on line 3

Hvad er stress?
Stress bliver defineret som en trevejs forhold mellem krav til folk, vores følelser til de krav, og vores evne til at bearbejde kravene.

Stress er derfor mest sandsynligt til at opstå i situationer hvor:

1 Der bliver stillet høje krav til den enkelte

2 Mængden af kontrol i situationen er lav

3 Der er begrænset eller ingen hjælp tilgængelig til at opfylde kravene.

Hvem er mest påvirket af stess?

Stort set alle mennesker oplever på et tidspunkt at stå i en stressende situation, der overvælder vores normale mekanismer. Selvom folk biologisk er mere udsat for stress end andre, vil de eksterne faktorer altid spille en afgørende rolle.

Flere undersøgelser viser at nogle folk er mere sårbare overfor stress end andre:

Ældre vokse, her generelt kvinder, og især karrierekvinder, og gravide kvinder. Lavt uddannede mennesker, fraskilte folk, og folk der oplever økonomiske problemer, såsom arbejdsløse over en længere periode er også i farezonen. Derudover er der også en tendens der fortæller os at folk der lever i storbyer er særligt modtagelige overfor stress og dets andre helbred relaterede problemer stress medfører.

Folk der er følelsesmæssigt ustabile, eller lider af mild angst, har en tendens til at opleve basale situationer som mere stressfulde end sunde og raske mennesker gør det. Manglen på et etableret netværk af venner og familie kan gøre os mere modtagelige overfor de helbredstrusler stress bringer med sig.

Jobrelateret stress er har især potentialet til at blive en kronisk lidelse for mange, idet jobbet fylder en stor del af vores hverdag. Stress reducerer en arbejderes effektivitet betydeligt, herunder formindskes koncentrationsevnen, medarbejderen vil opleve urolige eller søvnløse nætter, og en overhængende fare for sygdom i forskellige aspekter. I værste tilfælde kan stress være en byrde for vores hjerter og blodcirkulation, og dét kan have fatale konsekvenser.

Hvordan påvirker kronisk stress dig?

Din krops modsvar til stress er ligesom et fly der skal til at lette. Alle systemer, som hjertet, blodkar, immunforsvaret, lungerne, fordøjelsen, og hjernen bliver modificeret til at skulle møde en formået fare. Din krop reagerer altså med at være klar på det værste, og det er ikke en ønsket situation at sætte sin krop i. I mange tilfælde går det godt, men hvis en ting går galt, river det andre ting med i faldet.

En stressfyldt liv medvirker til at øge chancerne for hjertesygdomme og hjertestop. Forskere har fundet ud af at folk omkring overgangsalderen, som har en historie med kronisk stress, står overfor en større risiko for dødelige eller ikke dødelige hjerteproblemer. Kronisk stress slider på vores kroppe simpelthen.

Stressede mænd er i dobbelt så stor fare for at få et slagtilfælde end stressede kvinder er. Kvinder synes mindre modtagelige overfor konsekvenserne fra stress end mænd gør.

Uanset hvilket køn du er kan det siges meget simpelt: For meget stress sætter din krops helbred i fare.
Om det er enkeltstående begivenheder, eller flere små der forsager stress, har det en stor indflydelse på vores kroppe som kan føre til fatale problemer med årene.

Står i en situation, hvor i har brug for parterapi?

Psykolog Vitha Weitemeyer
Buddingevej 306
2860 Søborg
Telefon: 60773814

Skriv et svar